הכרטיס הכחול של האיחוד האירופי (EU Blue Card, Blaue Karte) הוא אשרת שהייה לעובדים בוגרי אוניברסיטאות ולמומחי IT בעלי 3 שנות נסיון ומעלה.
בעלי כרטיס כחול רשאים בנוסף לעבודתם לעסוק גם בעבודה עצמאית. בידקו את אישור השהייה שלכם – אם כתוב Selbständige Tätigkeit gestattet או Erwerbstätigkeit erlaubt, אתם יכולים להיות עצמאיים בנוסף לעבודה שלכם. אבל זכרו – העבודה שלכם חייבת להיות מקור ההכנסה העיקרי שלכם. כדי להפוך לעצמאי במשרה מלאה, עליכם להגיש בקשה ל-Freelancer Visa.
תוכן
מה מאפשר לכם ה- Blue Card
- לחיות ולעבוד בגרמניה
- לבקר בכל מדינות האיחוד האירופי
- להביא את משפחתכם לגרמניה עם ויזת איחוד משפחות
- והכי חשוב – להפוך לתושב קבע גרמני לאחר 27 חודשים בלבד (ולאחר 21 חודשים בלבד אם אתם דוברי גרמנית ברמה B1).
איך להגיש בקשה ל-Blue Card
הגשת הבקשה ל-Blue Card בישראל
אתם יכולים להגיש בקשה לכרטיס כחול בישראל, לפני שאתם עוברים לגרמניה. יש סיכוי גדול שזה יהיה זול יותר ובטוח יותר, כי כשאתם מגיעים לגרמניה, אתם כבר יכולים להתחיל לעבוד.
כדי להגיש בקשה בישראל, קבעו פגישה בשגרירות או בקונסוליה הגרמנית.
רשימת המסמכים הנדרשת מופיעה באתר האינטרנט של השגרירות כוללת:
- דרכון בתוקף
- תמונה ביומטרית
- קורות חיים עם נסיון אקדמי ונסיון העבודה שלכם
- תעודות אקדמיות עם תרגום מקצועי לאנגלית או גרמנית
- אישור העסקה קיים (אם רלוונטי)
- הצעת עבודה שעונה על התנאים ומתאימה לנסיונכם והכשרתכם, כולל פירוט של שכר שנתי בגובה מעל 45,300 יורו בשנה (אלא אם אתם מועסקים בעבודה נדרשת שם השכר קצת נמוך יותר)
- אם אתם עובדי טכנולוגיה ללא תואר, ניתן בתנאים מסוימים גם להגיש בקשה, אבל אז נדרש נסיון של 7 שנים בתחום
- ביטוח בריאות לנסיעות
- אגרה של 75 יורו בתשלום שקלי במזומן או כרטיס אשראי
הגשת בקשה ל-Blue Card בברלין
עוד אפשרות, למרות שאולי קצת פחות אידיאלית, היא להגיש את הבקשה בברלין. תוכלו להגיש בקשה לכרטיס הכחול ב- Ausländerbehördeאָאוּס·לֶנְדֶר·בֶּהוֺרְדֶה – משרד ההגירה. שם תגישו בקשה ובתקווה תקבלו אישור שהייה או עבודה בגרמניה. More המקומי שלכם. עליכם להגיש את הבקשה ב-Ausländerbehörde המשוייך למקום מגוריכם. לא ניתן להגיש בקשה בעיר אחרת.
את הבקשה הראשונית לכרטיס הכחול אתם יכולים להגיש באופן מקוון. זה לוקח 15 דקות ו-100 €. אתם יכולים לשלם עם ויזה, מאסטרקארד או PayPal, אבל לא במזומן. האגרה מוכרת לצורכי מס, לכן שמרו על הקבלה. לאחר שתשלמו ותשלחו את הבקשה שלכם, תוכלו להוריד מסמך PDF. מסמך זה מעיד כי הגשתם את הבקשה. שמרו אותו למועד מאוחר יותר.
Ausländerbehördeאָאוּס·לֶנְדֶר·בֶּהוֺרְדֶה – משרד ההגירה. שם תגישו בקשה ובתקווה תקבלו אישור שהייה או עבודה בגרמניה. More יטפל בבקשתכם. לא להילחץ, לוקח כמה שבועות לקבלת זימון לפגישה. לאחר הפגישה ב-Ausländerbehörde יקח 6 עד 10 שבועות נוספים לקבל את הכרטיס הכחול שלכם. היתרי השהייה נשארים בתוקף בתקופת ההמתנה וגם אם פג תוקפם, אתם רשאים להישאר בגרמניה.
בתום תקופת ההמתנה תקבלו שני מסמכים:
- האחד – e-ID activation code. ישמש לכם לתקף את הכרטיס הכחול.
- השני – יגיע בערך כעבור שבועיים – הכרטיס הכחול המיוחל.
הכרטיס הכחול יהיה תקף בדרך כלל ל-4 שנים, אלא אם כן חוזה העבודה שלכם מסתיים קודם, אז הכרטיס יהיה תקף עד לתום החוזה + 3 חודשים.
אתם רשאים להמיר את אשרת השהייה שלכם ל-Blue Card, למשל אם סיימתם את לימודיכם האקדמיים בתקופת שהותכם בגרמניה, או שצברתם 3 שנות ניסיון ומעלה בתחום ה-IT.
התנאים להגשת בקשה ל-Blue Card
- אתם חייבים להיות כבר מועסקים כשכירים על ידי מעסיק גרמני
- אתם חייבים ששכרכם ברוטו יהיה גבוה מ-45,300 יורו בשנה (לא כולל בונוסים)
- אם אתם מועסקים במשרה המוגדרת כמשרה נדרשת ושיש בה מחסור בעובדים, שכרכם צריך להיות גבוה מ-41,200 יורו בשנה
- שכרכם חייב לכסות את הוצאותיכם המשפחתיות
- חוזה העבודה שלכם תקף לפחות ל-6 חודשים
- אתם חייבים לשאת תעודות המעידות על יכולתכם לבצע את עבודתכם – תקף למשל למהנדסים, רופאים, עורכי דין ועוד
- התואר האקדמי שלכם מוכר בגרמניה.
- מקרים מיוחדים בלבד אינם נדרשים לתואר אקדמי – אם אתם מומחי IT בעלי 3 שנות נסיון ושכרכם גבוה מ-41,200 יורו בשנה
איך תבדקו את התואר האקדמי שלכם
אתם יכולים לבדוק ב-Anabin אם התואר שלכם מוכר בגרמניה. חשוב לא להירתע מהממשק המבלבל ומהעובדה שהאתר כולו מגיע בשפה הגרמנית.
התבוננו בצד שמאל של הדף: ישנן שתי אפשרויות להתחיל את החיפוש במסד הנתונים של Anabin: אתם יכולים לחפש את האוניברסיטה שלמדתם בה ("Institutionen") או לחפש לפי התואר שהשלמתם ("Hochschulabschlüsse").
אני ממליץ שקודם תחפשו לפי אוניברסיטה – לחצו על Institutionen ואז לחצו על Suchen. בדף זה תוכלו ללחוץ על Landerauswahl offnen, בחרו Israel (או כל מדינה אחרת בה סיימתם את לימודיכם) ואז לחצו על landerauswahl bestatigen . בתחתית הדף תראו עכשיו את תוצאות החיפוש שלכם. בחרו מתוך הרשימה שתופיע (בלחיצה על ה-+) את האונינברסיטה בה למדתם ולחצו על status
לאחר שמצאתם את האוניברסיטה, גשו שוב בצד שמאל ל-Hochschulabschlusse (תארים אוניברסיטאיים). כאן יש לכם אפשרות לחפש לפי שם התואר או לפי סוג התואר
קיימות שלוש קטגוריות:
Gleichwertig – התואר שלכם הוא שווה ערך לתואר גרמני מקביל
Entspricht – התואר שלכם נחשב שווה ערך לתואר גרמני ואין הבדלים משמעותיים
Bedingt vergleichbar – התואר שלכם הוא רק על תנאי, כלומר יש הבדלים פורמליים לתואר האקדמי המקביל בגרמניה. במקרה זה עליכם להגיש בקשה להצהרת השוואה
הוציאו את שני התדפיסים של תוצאות החיפוש. תצטרכו לצרף את שניהם לבקשה שלכם ל-Blue card.
נשמע מסובך? כן קצת, אבל בהחלט אפשרי ושווה את המאמץ.