חופשת לידה

אם החלטתם לעבור לברלין ואתם כבר בעלי משפחה, כדאי לדעת כמה עובדות על התמיכה במשפחות, על החינוך בגרמניה, ימי החופשה, הזכאות לחופשת הריון, ימי מחלה ועוד. ננסה להשוות בין התנאים בנושאים אלה לבין התנאים בארץ.

אז בואו נתחיל ממש מהתחלה – התמקמתם בברלין ואתם מצפים לתינוק חמוד, אז למה עוד אתם יכולים לצפות?

Mutterpass

אם אתם בהריון, הגניקולוג שלכם יצייד אתכם ב- Mutterpass, פנקס שירכז את התוצאות של כל הבדיקות שתערכו במהלך ההריון . אתם צריכים להציג פנקס זה בכל ביקור אצל הגניקולוג, המיילדת או בית החולים בו תלדו. מומלץ מאוד תמיד לקחת את ה- Mutterpass איתכם, כך שכל הרופאים יוכלו לראות במהירות את המידע החשוב ביותר על המצב הבריאותי שלכם, מצב ההריון ומצב התינוק, בעיקר במקרה חירום (חלילה)

בתקופת ההריון אתן מוגנות מפני פיטורין (Kundigungsschutz) מרגע שנכנסתן להריון ועד 4 חודשים לאחר לידת התינוק. פיטורין אפשריים במקרים קיצוניים בלבד.

חופשת לידה Mutterschutz

כל עובדת בגרמניה זכאית ל-14 שבועות חופשת לידה – 6 שבועות לפני הלידה ו-8 שבועות אחרי הלידה. אתן רשאיות לוותר על ששת השבועות לפני הלידה, אך אתן מחוייבות לקחת את שמונת השבועות שלאחר הלידה תקנה זו נקראת Mutterschutz. במקרים מסוימים, בתיאום עם המעביד, אתן רשאיות לקחת עד 12 שבועות חופשה לאחר הלידה על חשבון השבועות שלא ניצלתן לפני הלידה. במהלך תקופה זו תקבל "דמי לידה" במקום המשכורת הרגילה שלך.

דמי לידה או Mutterschaftsgeld

אם את בהריון ועובדת, את זכאית לדמי לידה (Mutterschaftsgeld) – עליך להגיש בקשה לביטוח הבריאות שלך לפחות שבעה שבועות לפני הלידה. כדי להגיש בקשה, אתה צריך אישור (מהרופא שלך) המציין את תאריך הלידה הצפוי. עליך לשלוח אישור זה ישירות לביטוח הבריאות שלך. במקרה שיש לך מיני עבודה או שאתה מבוטח באופן פרטי, תקבל דמי לידה מופחתים. אם כן, עליך להגיש בקשה לדמי לידה ישירות במשרד הביטוח הפדרלי (Bundesversicherungsamt). לשם כך, מלא את הבקשה לדמי לידה באופן מקוון ושלח אותה למשרד הביטוח הפדרלי יחד עם כל האישורים שהוזכרו.

חופשת לידה: אם אחד ההורים רוצה לצאת לחופשת לידה מיד לאחר הלידה, עליו להודיע על כך למעסיק לכל המאוחר שבעה שבועות לפני הלידה.

Elternzeit

היה והחלטתם לא לשוב לעבודה לאחר תקופה זו – אתם רשאים – אתן ובני/בנות זוגכם להאריך את החופשה לתקופה של עד 3 שנים. תקופה זו נקראת Elternzeit.

חופשה זו יכולה להתחלק בין שני ההורים על פי החלטתם.

בתקופה זו אתם רשאים להגיש בקשה לתמיכה בגידול הילד. התמיכה נעה בין 300 יורו לחודש ועד 1,800 יורו לחודש. הסכום נקבע בהתאם להכנסתכם טרם הלידה. בקשה לתמיכה זו יכולה להעשות גם על ידי מי שלא עבדו טרם הלידה.

לנושא זה יש וריאציות רבות למצבים שונים, ועל כן מומלץ לעיין בדף הזה.

Kindergeld

קיצבת ילדים. ה-Kindergeld הוא תשלום לו זכאים כל ההורים בגרמניה מיום הולדת ילדיכם ועד הגיעם לגיל 18 ובלבד שמתמלאים התנאים הבאים:

  • אתם תושבים המשלמים מיסים בגרמניה
  • ילדיכם מתחת לגיל 18

נכון לינואר 2024, משפחה מקבלת 250 יורו לחודש עבור כל אחד מילדיה.

על מנת לקבל סכום זה עליכם למלא פנייה Antrag auf Kindergeld ולשלוח אותה בדואר למשרד התעסוקה (Arbeitsagentur fur Arbeit) במקום מגוריכם. לפנייה יש לצרף גם Appendix:Child לכל אחד מילדיכם וכן Steuer-Id. המענה לפנייתכם יגיע תוך 3 שבועות עד חודשיים.

גנים, בתי-ספר ומערכת החינוך

השיפור המתמיד של תרבות ההוראה והלמידה הוא מוקד של בתי הספר היסודיים בברלין. הצעות בית ספר לאורך כל היום יוצרות זמן לשנות את ההיצע החינוכי במונחים של תוכן ומתודולוגיה ולתמוך בכל התלמידים באופן פרטני. שיעורים וחוגים מותאמים לצרכי הלמידה והחיים של התלמידים ומתייחסים זה לזה מבחינת תוכן וארגון.

למידע נוסף על מערכת החינוך בברלין, גנים ובתי ספר.